شیطان در قرآن کریم به عنوان موجودی معرفی شده است که انسانها را به سوی گمراهی و انحراف دعوت میکند. قرآن کریم به تبیین نقش شیطان، روشهای او برای فریب انسانها، و راههای مقابله با وسوسههای او پرداخته است. در این مقاله به بررسی دیدگاه قرآن کریم درباره شیطان میپردازیم.
- خلقت شیطان و نافرمانی او
شیطان از جنس جن است و از آتش آفریده شده است. او به دلیل نافرمانی از فرمان خداوند مبنی بر سجده به آدم، از درگاه الهی رانده شد.
- آیه ۵۰ سوره کهف:
- «وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِکَهِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِیسَ کَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ ۗ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّیَّتَهُ أَوْلِیَاءَ مِنْ دُونِی وَهُمْ لَکُمْ عَدُوٌّ ۚ بِئْسَ لِلظَّالِمِینَ بَدَلًا»
- (و هنگامی که به فرشتگان گفتیم: «برای آدم سجده کنید!» همگی سجده کردند جز ابلیس که از جن بود، و از فرمان پروردگارش خارج شد. آیا او و نسلش را به جای من سرپرستان خود میگیرید، در حالی که آنها دشمن شما هستند؟! و چه بد جایگزینی است برای ظالمان!)
- هدف و وسوسههای شیطان
شیطان پس از رانده شدن از درگاه الهی، قسم خورد که انسانها را گمراه کرده و از راه راست منحرف کند.
- آیه ۳۹ سوره حجر:
- «قَالَ رَبِّ بِمَا أَغْوَیْتَنِی لَأُزَیِّنَنَّ لَهُمْ فِی الْأَرْضِ وَلَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ»
- (گفت: «پروردگارا! به سبب اینکه مرا گمراه ساختی، من (نافرمانی و گناه را) در زمین برای آنها زینت میدهم و همه را گمراه خواهم ساخت.)
- روشهای فریب شیطان
شیطان از روشهای مختلفی برای فریب انسانها استفاده میکند، از جمله تزئین گناه، ایجاد وسوسه، و ایجاد شک و تردید در دل انسانها.
- آیه ۲۷ سوره اعراف:
- «یَا بَنِی آدَمَ لَا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطَانُ کَمَا أَخْرَجَ أَبَوَیْکُمْ مِنَ الْجَنَّهِ یَنْزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِیُرِیَهُمَا سَوْآتِهِمَا ۗ إِنَّهُ یَرَاکُمْ هُوَ وَقَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ ۗ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّیَاطِینَ أَوْلِیَاءَ لِلَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ»
- (ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد، همانگونه که پدر و مادرتان را از بهشت بیرون کرد، لباس آنها را از بدنشان خارج ساخت تا عورتشان را به آنان نشان دهد. او و گروهش شما را از جایی میبینند که شما آنها را نمیبینید. ما شیاطین را اولیای کسانی قرار دادیم که ایمان نمیآورند.)
- راههای مقابله با وسوسههای شیطان
قرآن کریم به مؤمنان راههای مقابله با وسوسههای شیطان را نشان میدهد، از جمله یاد خدا، پناه بردن به خداوند از شر شیطان، و پیروی از دستورات الهی.
- آیه ۲۰۰ سوره اعراف:
- «وَإِمَّا یَنزَغَنَّکَ مِنَ الشَّیْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۚ إِنَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ»
- (و اگر وسوسهای از شیطان به تو رسید، به خدا پناه ببر، زیرا او شنوا و داناست.)
- آیه ۲۰۱ سوره اعراف:
- «إِنَّ الَّذِینَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّیْطَانِ تَذَکَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ»
- (کسانی که تقوا پیشه کردهاند، هنگامی که وسوسهای از شیطان به آنها برسد، به یاد خدا میافتند و ناگهان بینا میشوند.)
- سرانجام شیطان و پیروانش
قرآن کریم سرانجام شیطان و کسانی که از او پیروی میکنند را هلاکت و عذاب الهی معرفی کرده است. کسانی که به وسوسههای شیطان گوش فرا دهند و از راه حق منحرف شوند، در آخرت دچار عذاب خواهند شد.
- آیه ۲۵ سوره ابراهیم:
- «وَقِیلَ لِلَّذِینَ اتَّقَوْا مَاذَا أَنزَلَ رَبُّکُمْ قَالُوا خَیْرًا ۗ لِّلَّذِینَ أَحْسَنُوا فِی هَٰذِهِ الدُّنْیَا حَسَنَهٌ ۗ وَلَدَارُ الْآخِرَهِ خَیْرٌ ۖ وَلَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِینَ»
- (و به کسانی که تقوا پیشه کردهاند گفته میشود: «پروردگارتان چه چیزی نازل کرده است؟» میگویند: «خیر (و نیکی).» کسانی که در این دنیا نیکی کردند، (در آخرت نیز) نیکی خواهند داشت و مسکن آخرت بهتر است، و چه نیکوست سرای پرهیزگاران.)
نتیجهگیری
شیطان در قرآن کریم به عنوان دشمن اصلی انسانها معرفی شده است که با وسوسهها و فریبهای خود سعی در گمراهی انسانها دارد. قرآن کریم با ارائه راهکارهایی مانند یاد خدا، پناه بردن به خداوند، و تقوا، راههای مقابله با وسوسههای شیطان را نشان میدهد. با پیروی از دستورات قرآن و تقویت ایمان، میتوان از شر وسوسههای شیطان در امان ماند و به راه راست هدایت شد.
نوشته شده توسط: ایوب حکیمی
- مطالب پیشنهادی: