داستان حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم به عنوان یکی از پیامبران بزرگ و از پیامبران اولوالعزم با جزئیات بیان شده است. این داستان در سورههای مختلفی از قرآن، از جمله سورههای بقره، انعام، مریم، انبیاء و صافات آمده است. در اینجا به طور کامل به داستان حضرت ابراهیم (ع) بر اساس قرآن کریم میپردازیم:
تولد و جوانی حضرت ابراهیم (ع)
پرسشهای فلسفی: حضرت ابراهیم (ع) از جوانی به دنبال حقیقت بود و درباره خالق هستی تفکر میکرد. او ابتدا ستارگان، ماه و خورشید را مشاهده کرد و هر کدام را موقتاً به عنوان خدا در نظر گرفت، اما پس از غروب هر یک، به ناپایداری و بیارزشی آنها پی برد و گفت: “من روی خود را به سوی کسی میگردانم که آسمانها و زمین را آفریده است. من از مشرکان نیستم.” (انعام: ۷۶-۷۹)
مبارزه با بتپرستی
شکستن بتها: حضرت ابراهیم (ع) با بتپرستی قومش به شدت مخالفت کرد. وقتی قومش برای جشن به خارج از شهر رفتند، او به معبد بتها رفت و همه بتها را شکست و تبر را بر دوش بت بزرگ گذاشت. وقتی قوم بازگشتند و این صحنه را دیدند، از او توضیح خواستند. ابراهیم گفت: “این کار را بزرگترین بت انجام داده است. اگر میتوانید از او بپرسید.” (انبیا: ۵۷-۶۳)
محکومیت به آتش: قوم ابراهیم به دلیل مخالفت شدید با بتپرستی، او را به آتش انداختند. اما خداوند آتش را برای ابراهیم سرد و بیخطر کرد: “گفتیم: ای آتش! بر ابراهیم سرد و سلامت باش.” (انبیا: ۶۹)
هجرت حضرت ابراهیم (ع)
هجرت به سرزمین مقدس: حضرت ابراهیم (ع) به فرمان خداوند به همراه همسرش ساره و برادرزادهاش لوط، از سرزمین خود به سرزمین مقدس هجرت کرد. در این سفر، او به مناطق مختلفی از جمله مصر و فلسطین رفت.
بشارت به فرزندان
بشارت به اسماعیل: خداوند به ابراهیم (ع) در سنین پیری بشارت داد که او صاحب پسری به نام اسماعیل خواهد شد. اسماعیل از هاجر، کنیز ساره، به دنیا آمد و بعدها به همراه مادرش به سرزمین مکه برده شد.
بشارت به اسحاق: در ادامه، خداوند به ابراهیم و ساره نیز بشارت داد که در پیری صاحب فرزندی به نام اسحاق خواهند شد. این بشارت باعث تعجب و شگفتی ساره شد: “گفتند: آیا از عجیب بودن آن تعجب میکنی؟ رحمت و برکات خدا بر شما اهل بیت باد. او ستوده و بزرگوار است.” (هود: ۷۳)
آزمون قربانی
قربانی کردن اسماعیل: خداوند حضرت ابراهیم (ع) را به یکی از بزرگترین آزمونهای ایمان آزمود. او در خواب دید که باید پسرش اسماعیل را قربانی کند. ابراهیم پس از مشورت با اسماعیل و موافقت او، تصمیم به اجرای این فرمان الهی گرفت. اما در آخرین لحظه، خداوند به جای اسماعیل، گوسفندی فرستاد و این آزمون را موفقیتآمیز دانست: “و فدیناه بذبح عظیم” (صافات: ۱۰۷).
ساختن کعبه
بنا کردن کعبه: حضرت ابراهیم (ع) به فرمان خداوند به همراه اسماعیل کعبه را در مکه بنا کرد و آنجا را به عنوان محل عبادت و حج مقرر نمود: “و (به یاد آور) هنگامی که ابراهیم و اسماعیل پایههای خانه (کعبه) را بالا میبردند (میگفتند:) پروردگارا! از ما بپذیر، که تو شنوا و دانایی.” (بقره: ۱۲۷)
دعاهای حضرت ابراهیم (ع)
دعای ابراهیم: حضرت ابراهیم (ع) دعاهای بسیاری برای خود، خانوادهاش و نسلهای آینده داشت. از جمله دعاهای او این بود که سرزمین مکه را امن و آباد کند و از نسل او پیامبری مبعوث شود که مردم را به راه راست هدایت کند: “پروردگارا! از نسل من (نیز) امامی قرار ده.” (بقره: ۱۲۴)
مرگ حضرت ابراهیم (ع)
پایان عمر: حضرت ابراهیم (ع) پس از سالها دعوت به توحید و مبارزه با شرک، در سنین پیری و در حالی که از جانب خداوند مورد لطف و رحمت قرار گرفته بود، دار فانی را وداع گفت.
نتیجهگیری
داستان حضرت ابراهیم (ع) در قرآن کریم نمونهای از ایمان، توکل به خدا، مبارزه با شرک و بتپرستی و پایبندی به فرمانهای الهی است. این داستان حاوی پیامهای اخلاقی و دینی مهمی است که به مسلمانان نشان میدهد که در هر شرایطی باید به خداوند توکل کنند، با ظلم و شرک مبارزه کنند و در راه ایمان و تقوا ثابتقدم باشند.
نوشته شده توسط: ایوب حکیمی
- مطالب پیشنهادی: