۱۴:۲۸ – ۰۸ آذر ۱۴۰۳
ماموریت اروپا کلیپر (Europa Clipper) ناسا با موفقیت دو ابزار علمی خود را در مسیر خود به سمت سیاره مشتری و قمرهایش مستقر کرده است.
به نقل از اسپیس، فضاپیمای «اروپا کلیپر» که در تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۲۴ به فضا پرتاب شد، در حال حاضر برای مطالعه قمر یخی مشتری موسوم به «اروپا» در مسیر است. قمری که گمان میرود یک اقیانوس زیرسطحی را در خود جای داده باشد.
این ماموریت از مرکز فضایی کِنِدی ناسا در فلوریدا بر فراز موشک فالکون هوی شرکت اسپیسایکس به فضا رفت. بر اساس بیانیه ناسا، از آن زمان تاکنون ۲۰ میلیون کیلومتر از زمین دور شده و با سرعت ۳۵ کیلومتر در ثانیه به سمت مقصد خود حرکت میکند.
مقامات ناسا در بیانیهای اعلام کردند: «اروپا کلیپر» بزرگترین فضاپیمایی است که ناسا تاکنون برای یک مأموریت سیارهای ساخته است. این فضاپیما ۲.۹ میلیارد کیلومتر را طی خواهد کرد تا در سال ۲۰۳۰ به مشتری برسد و در سال ۲۰۳۱ مجموعهای از ۴۹ پرواز و رویارویی نزدیک را آغاز خواهد کرد و با استفاده از مجموعهای از ابزارها و جمع آوری دادهها به دانشمندان خواهد گفت که آیا قمر یخی اروپا و اقیانوس داخلی آن شرایط لازم برای میزبانی از حیات را دارند یا نه.
این فضاپیما تاکنون همانطور که انتظار میرفته عمل کرده و آرایههای خورشیدی بزرگ خود را اندکی پس از پرتاب باز کرده است. آرایههای خورشیدی آن که به اندازه طول یک زمین بسکتبال هستند، نور خورشید را جمعآوری میکنند تا فضاپیما را در سفر به مشتری و در حین کار علمی در سامانه مشتری نیرو ببخشند.
به تازگی دو ابزار علمی این فضاپیما به نام «بوم مغناطیسسنج» و چندین آنتن برای ابزار رادار فضاپیما مستقر شدهاند و در تمام مدت مأموریت استفاده خواهند شد.
بوم مغناطیسسنج اروپا کلیپر ۸.۵ متر است و دادهها نشان میدهند که به خوبی از محفظهای که در آن قرار داشته بیرون آمده و بر روی بدنه فضاپیما باز شده است.
هنگامی که این فضاپیما به مشتری برسد، از مغناطیسسنج برای اندازهگیری میدان مغناطیسی اطراف قمر اروپا استفاده میکند. این کار به دانشمندان کمک میکند تا وجود اقیانوسی را که تصور میشود در زیر پوسته یخی آن قرار دارد، تأیید کنند و عمق و شوری آن را نیز اندازهگیری کنند.
ابزار راداری اروپا کلیپر نیز شامل چهار آنتن با فرکانس بالا است که به صورت متقاطع از آرایههای خورشیدی امتداد مییابند و هر کدام ۱۷.۶ متر طول دارند و همچنین هشت آنتن مستطیلی با فرکانس بسیار بالا که هر کدام ۲.۷۶ متر طول دارند. دادههای مهندسی ارسال شده از فضاپیما به تیم ماموریت اجازه میدهد تا نحوه عملکرد سخت افزارها را ارزیابی کند.
جردن ایوانز (Jordan Evans) مدیر پروژه اروپا کلیپر از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در کالیفرنیای جنوبی در بیانیهای گفت: این زمان هیجان انگیزی برای فضاپیماست و انجام این استقرارها کلیدی است. بیشتر چیزی که تیم اکنون روی آن تمرکز کرده است، درک چیزهای کوچک و جالب در دادههاست که به آنها کمک میکند رفتار فضاپیما را در سطح عمیقتری درک کنند.
این تیم به بررسی سخت افزارهای این فضاپیما ادامه خواهد داد و انتظار میرود هفت ابزار دیگر در ماه دسامبر و ژانویه روشن و خاموش شوند.
فضاپیمای اروپا کلیپر برای رسیدن به مشتری، با چرخش به دور مریخ و سپس بازگشت به دور زمین، چند کمک گرانشی از آنها خواهد گرفت. این مانور به فضاپیما اجازه میدهد تا از کشش گرانشی این دو سیاره برای افزایش سرعت و تغییر مسیر خود استفاده کند.
اولین کمک گرانشی از مریخ برای اول مارس ۲۰۲۵ برنامهریزی شده است، زمانی که دانشمندان قصد دارند چند آزمایش روی ابزار رادار آن انجام دهند و تصویرگر حرارتی فضاپیما را برای گرفتن تصاویر چند رنگ از مریخ روشن کنند.
سپس این فضاپیما در دسامبر ۲۰۲۶ از کنار زمین عبور میکند تا با گرفتن کمک گرانشی از زمین، با سرعت بیشتری به سمت مشتری پیش رود. تیم ماموریت از کمک گرانشی نهایی از زمین برای کالیبره کردن مغناطیسسنج و اندازهگیری میدان مغناطیسی سیاره ما استفاده خواهد کرد.
منبع: ایسنا