۰۸:۰۰ – ۰۹ آذر ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهسا حنیفه – سیامک باقری کارشناس روابط بینالملل گفت: آقای گروسی بعد از اینکه به ایران آمد، نشستهایی با مسئولین جمهوری اسلامی داشت و جمعبندی این نشستها این بود که دو طرف شفافسازیهایی نسبت به یکدیگر داشته باشند. بر همین اساس گزارشی که آقای گروسی برای شورای حکام آژانس نوشته بود، نسبت به گزارشات قبلی، مثبتتر بود، اما به هرحال نکات منفی نیز در گزارش او گنجانده شده بود.
او با اشاره به صحبت نماینده ایران در آژانس مبنی بر اینکه قطعنامه بدون توجه به سفر آقای گروسی تصویب شده است، یادآور شد: کشورهای اروپایی اهداف دیگری را دنبال میکنند. با توجه به گزارشی که آقای گروسی درباره سفر به ایران نوشته بود، شورای حکام باید این گزارش را تأیید میکرد و ارتباطی که ایران با آژانس داشت را مورد حمایت قرار میداد. اروپاییها و آمریکا با انگیزههای سیاسی باعث افزایش تحریمهای علیه ایران و تصویب قطعنامه شدند.
باقری همچنین در ادامه خاطرنشان کرد: اروپاییها و آمریکا اساسا مایل به حل موضوع هستهای در چارچوب قوانین بینالمللی و حتی در چارچوب آژانس نیستند. آنها نگاههایی فراتر از موضوع تفاهمنامهها و حتی برجام دارند و دائما به ایران فشار میآورند که برنامه هستهای ایران به حداقل برسانند. چه بسا آنها قبول نکنند که ایران برنامههای غنیسازی و سایر پروژههای مربوط به این حوزه را دنبال کند.
کارشناس بینالملل در خصوص اسنپ بک نیز افزود: در مهرماه سال آینده مهلت دهساله برجام به پایان میرسد و براساس بندهای برجام بایستی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل خصوصا قطعنامه ۱۲۲۹ برداشته شود. اروپاییها برای اینکه این مسأله در مهرماه سال آینده رخ ندهد، سعی دارند مقدمات و پیشنیازهای اسنپ بک و مکانیزم ماشه را فراهم کنند. بیتردید دست ایران هم در این خصوص بسته نیست.
باقری تصریح کرد: آنها میدانند که اگر به چنین کارهایی دست بزنند، بیتردید جمهوری اسلامی ایران متقابلا یک عکسالعمل متناسب با اقدامات خصمانه اروپاییها نشان خواهد داد.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا هند، آفریقای جنوبی و برزیل که در بریکس همپیمان ایران بودند، در تصویب قطعنامه اخیر علیه ایران آراءشان ممتنع بود، گفت: کشورهایی که رأی ممتنع دادند، باعث شدند که اجماعی علیه ایران صورت نگیرد و این خودش یک نکته مثبت است.
او ادامه داد: از طرف دیگر، این درست است که این کشورها عضو بریکس هستند، اما با توجه به شرایط خاصی که در شورای حکام وجود دارد، دست برخی از این کشورها بسته است. همچنین از سوی دیگر این کشورها در چارچوب منافع خودشان عمل میکنند و برای حفظ هر دو طرف، در تصویب این قطعنامه رأی ممتنع دادند.
کارشناس بینالملل در انتها درباره روند همکاری ایران و آژانس بعد از تصویب این قطعنامه افزود: همانطور که جمهوری اسلامی رسما اعلام کرده است، ایران خودش را جزو آژانس میداند و در چارچوب آژانس همکاریهای خود را حفظ خواهد کرد، اما بههیچوجه بندهایی که در برجام تعریف شده است را در برنامههای خود قرار نخواهد داد.